landstinget

Datastrul kan ge sämre vård

Problemen med Landstingets nya interna datasystem, är så stora att läkarna inte kan sköta sina jobb ordentligt. Något som i slutändan innebär sämre vård för patienterna.

- Med den press som är med tillgänglighet så försvårar detta för oss, säger Martin Holmer, verksamhetschef på operations- och intensivvårdsavdelningen i Jönköping.

Landstingets nya intranät infördes för bara några veckor sen, och ganska snart kunde man konstatera att systemet var instabilt.

Personal som nyheterna pratat med berättar om att systemet ofta varit överbelastat och att det tagit evigheter att överhuvudtaget komma in på intranätet. Och det har inneburit att man inte kunnat ta del av all information som lagras där.

Flera gånger har systemet helt enkelt havererat och stängts ner. Och det här har skapat stor frustration bland personalen som inte kan göra sitt jobb ordentligt, vilket i slutändan inneburit sämre vård för patienterna.

- Tillgänglighet är en sådan punkt som drabbas, säger Martin Holmer.

Och dom många bristerna har nu fått sjukvårdsdirektören i Jönköping, KG Bartoll, att reagera, och nu kräver han att landstingsdirektör Agneta Jansmyr vidtar åtgärder.

- Mitt krav är att vi ska ha ett system som håller det det lovar.

Och Agneta Jansmyr ser allvarligt på problemen:

- Vi ska försöka komma tillrätta med det här så fort vi bara kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista