Mullsjö

Gratis skidåkning kan vara muta

Knaggebobacken i Mullsjö erbjuder lärare som tar med sina skolklasser till backen att själva åka gratis resten av säsongen - något som kan vara en muta.

På Mullsjö Alpins hemsida kan man läsa att lärare som kommer dit med sin klass får låna utrustning gratis, bjuds på kaffe och åka gratis resten av säsongen när dom varit där med klassen. Ett säsongskort för hela säsongen kostar 1 600 kronor.

-Det är en grej vi haft med lärarna för att vi ska få dem ska hjälpa till, och som kompensation har vi låtit dem åka här, säger Mikael Lindberg som är en av ägarna till skidanläggningen. 

Han ser heller inget problem med erbjudandena.

Små belopp
-Eftersom det är så små belopp och eftersom vi ber ju dem om lite tjänster också, att de ska hjälpa till vid in- och utlämning och även vara behjälpliga under dagen, så tror jag inte det ska vara några problem, säger Mikael Lindberg.

Enligt Mikael Lindberg har få lärare utnyttjat erbjudandet, kanske bara någon enstaka, men även om han inte ser några problem med det så finns det skolor som reagerat på erbjudandet. På Hagabodaskolan i Habo har man till exempel ringt till Knaggebobacken och påpekat det olämpliga i texten.

-Vi talar om för våra arbetstagare att inte ta emot gåvor, så att vi inte sätter oss i klistret någonstans när det gäller mutbrott eller bestickning eller sådana bitar, säger Tobias Alderhammar, rektor på Hagabodaskolan.

Tveksamt erbjudande

Även på Riksenheten mot korruption ställer man sig tveksam till Knaggebobackens erbjudande till lärarna.

-Lärare tillhör den kategori som kan bli föremål för muta och bestickning och om det är så att en lärare erbjuds förmåner för sin tjänsteutövning så kan det vara brottsligt, säger kammaråklagare Erik Fågelsbo.

Efter att Nyheterna besökt Knaggebobacken så har Mullsjö Alpin valt att ta bort erbjudandet från sin hemsida.

Och i fallet med Knaggebobacken så kan det röra sig om mutor.

-Gratis skidåkning skulle kunna vara en otillbörlig förmån, men jag vill vara försiktig med att uttala mig innan jag tittat på själv ärendet, avslutar Erik Fågelsbo.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista