Ligor från Göteborg ligger bakom flera av lastbilsstölderna det senaste året. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Göteborgsligor nu i Jönköping

Enligt Göteborgspolisen så har kriminella ligor från Göteborg börjat operera allt mer i Jönköpingsområdet.

Det senaste året har det varit flera lastbilsstölder och kapellskärningar i Jönköpingsområdet. Stefan Olsson som är spaningschef vid Göteborgspolisen menar att det är ligor från just Göteborg som ligger bakom.

-Vi ser klara kopplingar till kriminella nätverk, till exempel motorcykelgäng.

Göteborgspolisen har den senaste tiden tagit krafttag mot den organiserade brottlsigheten i staden. Och i kombination med att godsterminalerna ökat sin bevakning kraftigt så har det blivit kärva tider för Göteborgs kriminella ligor.

Söker sig bortåt
Och det menar Stefan Olsson är en av anledningarna till att ligorna i allt större utsräckning börjat söka sig utanför Göteborgsområdet, till exempelvis Jönköping, där bevakningen kring industriområden och rastplatser inte är lika rigorös.

-I och omkring Jönköping finns det mycket godstrafik, och därför blir detta ett populärt område att flytta sin kriminalitet till - ju fler mål ju fler tillfällen, säger han.

Och med hjälp av kontakter i Jönköpingsområdet så har flera stötar genomförts den senaste tiden. Ett exempel är den lastbil med Red Bull som stals i Jönköping i höstas. Den hittades senare i Trollhättan, och flera personer som var kända av Göteborgspolisen sen tidigare kunde gripas.

Typexempel
Och Stefan Olsson menar att det är ett typisk exempel på hur ligorna jobbar. Stötarna sker i Jönköping och stöldgodset avyttras sen i Göteborgsområdet.

-Man kapar lastbilar med gods och sen flyttar ofta godset till Göteborgsområdet. Här finns vägar till exempelvis Norge och det finns en omsättning en vad man har på mindre orter. Göteborg är en bra mycket större marknad än Jönköping, avslutar Stefan Olsson.

Reporter
Kajsa Hallberg
kajsa.hallberg@sr.se

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".