1 av 2
Anneli Persson vill flytta biblioteket närmare folket. (foto Kjell Ahlkvist/SR)
2 av 2

Hon gör Anebys bibbla folklig

Aneby vill nu göra sitt lilla bibliotek mer folkligt. Kommunens innevånare skall på ett bredare sätt få tillgång till bibliotekets alla möjligheter.

Det är resultatet av en utredning om biblioteket som Anneli Persson, informationschef i Aneby kommun, varit med om att ta fram.

– Biblioteket står ju för så mycket, det står dels för kultur men det står också för information. Biblioteket är ett naturligt ställe att söka information, det ser man inte minst på människor som exempelvis kommit som invandrare eller flyktingar. Det är en välkomnande och icke krävande atmosfär, det är som ett vardagsrum ungefär säger Anneli.

Biblioteket i Aneby är ett litet bibliotek i en liten kommun som inte var särskilt välbesökt när Nyheterna var där. Några vuxna gick runt och letade i hyllorna och vid datorerna satt några barn och spelade spel.

Men framöver skall biblioteket bli ett mer naturligt ställe för alla kommuninnevånare, säger Anneli Persson. Om inte folk kommer till biblioteket skall biblioteket komma till folket. Det är grundtanken med att få innevånarna i Aneby att utnyttja biblioteket mer.

För att genomföra det så vill utredningen att alla kommunens anställda skall samverka för att föra ut vad bibblan har att erbjuda.

– Till exempel att kunna skicka ut böcker till äldre människor, att man kanske kan använda hemtjänstens personal som ändå har vägarna förbi. Vi är duktiga på att samverka i Aneby och det här blir förhoppningsvis ännu ett exempel på det här säger informationschef Anneli Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".