Foto: Gunnar Lundmark/SvD/Scanpix.

Gårdsslakt allt vanligare

Allt fler köttproducenter i Jönköpings län väljer att slakta sitt eget kött. Men höjd efterfrågan på närslaktat innebär också höjda priser.

I dagsläget finns det 4 köttbönder i länet som själv styckar sitt kött. Men allt fler är beredda att satsa på den här typen av verksamhet. Bland annat på grund av lagförändringar som gör det enklare och billigare att själv slakta och stycka.

Och närslaktatt efterfrågas mer och mer. Både för att närslaktat ger en närhet till det man äter, men också en säkerhet att produktionen gått bra till och att djuren haft det bra.

I eget intresse
-Man vill ju ha en bra produkt, och det betyder att man sköter hela ledet i processen. Och sköter man inte det så får man ju inga kunder och inga pengar, så det ligger ju i mitt intresse att ha en produkt som kunden vill ha, säger Kristina Kareni, som själv slaktar eget kött på gården strax söder om Tidaholm.

Tror du inte det finns risk att hygienen misssköts på småskaliga slakterier?

-Nej det tror jag inte. Men det är ju människor vi pratar om - det finns bra och det finns dåliga, och det gäller även för slakterier, säger hon.

Under torsdagen hölls en utbildning i Jönköping för köttproducenter som är intresserade av att börja det här, och bakom utbildningen står Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Högre priser
Eva Engström på LRF och tror att bland annat Icas köttskandal kan ha att göra med den ökade medvetenhet om vad köttkvalitet är.  Men med kvalitet kommer också ökade kostnader.

-Förmodligen kan det bli lite dyrare, men samtidigt så vet man var köttråvaran kommer ifrån, och det tillför mervärden. Jag ska inte säga att det blri godare kött, men det har andra kvaliteter, säger Eva Engström.

Och hon understyker att det är noggranna kontroller på all typ av slakt.

-Man kan vara bombsäker på att det är väldigt god hygien! intygar hon.

Reporter
Linus Djurstedt
linus.djurstedt@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".