1 av 2
Sven Thidevall vigdes till biskop i Växjö stift 2006. Foto: Sofia Mårtensson/Scanpix (bilden är beskuren)
2 av 2
Jan-Erik Forsberg befinner sig i en svår situation som 1:e vice ordförande i ett konfliktfyllt stift. Foto: Jessica Sonelius/SR
Växjö stift

Biskopens framtid diskuteras

Det pågår intensiva samtal bland de högsta i stiftsstyrelsen om hur konflikten i Växjö ska lösas. Men det är inte aktuellt just nu att kräva biskopens avgång.

Den allvarliga situationen som uppstått i Växjö stift - och med självaste biskopen Sven Thidevall i en av huvudrollerna - måste få en lösning snabbt. Det säger Jan-Erik Forsberg från Norrahammar som är förste vice ordförande i stiftets styrelse.
– Vi behöver dels en akut lösning och dels en långsiktig.

Redan i höstas kom det uppgifter om dålig arbetsmiljö på stiftets kansli i Växjö, där biskopet och ett 50-tal präster, handläggare och andra anställda jobbar. Och sedan årsskiftet pågår en utredning för att lösa problemet. Men förra veckan, en månad innan den utredningen skulle vara klar, kulminerade konflikterna då biskopen och en kvinnlig medarbetare hamnade i bråk. Nu utreds även den händelsen.

En extern konsult är inkopplad, liksom facket, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och kyrkokansliet i Uppsala. Och situationen är allvarlig, enligt Jan-Erik Forsberg:
– De berörda mår inte väl, kansliet mår inte väl och det påverkar stiftet och kyrkan, förstås - förtroendet kan minska.

En av frågorna som utredningarna ska svara på är om och i så fall på vilket sätt biskopen bidragit till den dåliga arbetsmiljön. Det har kommit uppgifter om konflikter på tidigare arbetsplatser. Men Jan-Erik Forsberg nekar till att det skulle vara aktuellt att kräva hans avgång.
– Sven Thidevall är vigd till biskop och det kan ingen stiftsstyrelse ändra på, men som sagt, vi diskuterar inte ens i de banorna för närvarande.

Utredningen kring konflikten mellan biskopen och medarbetaren väntas vara klar i början av veckan som kommer. Nästa sammanträde i stiftsstyrelsen är på tisdag.

Fotnot: Växjö stift är ett stift inom Svenska kyrkan. Stiftet omfattar merparten av Jönköpings län utom samtliga församlingar i Eksjö, Aneby och Tranås kommuner (som tillhör Linköpings stift) och en mindre del av Jönköpings kommun (Norra Mo) samt Gislaveds kommun (Norra Hestra Stengårdshult, Norra Unnaryd, Öreryd och Valdshult) som tillhör Skara stift. (Källa: Wikipedia)

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".