Foto: Scanpix

Krisåret gav plusresultat

Trots alla rapporter om ekonomisk kris för kommunerna visar många kommuner i länet på plussiffror för 2009.

Vad som ligger bakom överskottet finns det flera förklaringar till.

-Dels är det att sjukförsäkringsavgiften helt har kunnat strykas under detta året, och det kan röra sig om 50 miljoner för en del kommuner, säger förre kommunalrådet i Jönköping, Åke Johansson (C).

Färre sjukskrivna
Under 2009 var det många kommuner i Jönköpings län som berättade att deras ekonomi var dålig och att de skulle gå minus. Men färre sjukskriva och fler arbetade timmar har gett ett stort plus i ekonomin för bland annat Nässjö, Värnamo, Jönköping och Gnosjö kommuner.

-Men framförallt så har den krisstämning som byggdes upp under våren spelat in. Den tog alla åt sig och man satte verkligen igång att göra stora insatser, och då får man så här fina bokslut hos kommuner och landsting, säger Åke Johansson.

Inga överdrifter
Men Åke Johansson menar ändå inte att kommunerna överdrev i våras när man varnade för dålig ekonomi.

-Man gjorde helt rätt - man varnade att det kan bli stora problem under 2010, 2011 och 2012 och det har nämnder och förvaltningar rättat sig efter och gjort ett jättefint jobb, säger Åke Johansson.

Reporter
Linus Djurstedt
linus.djurstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".