Sven Thidevall vigdes till biskop i Växjö stift 2006. Foto: Sofia Mårtensson/Scanpix
Biskopens avgång

Tre miljoner för tjänst till Thidevall

Den avgående biskopen blir en dyr affär för Växjö Stift.

Sven Thidevall, som lämnar jobbet till sommaren har tackat ja till ett erbjudande som innebär en nyskapad forskartjänst inom Svenska kyrkan och över tre miljoner i lön fram till pensionen.

Det säger Lars Friedner, generalsekreterare i Svenska kyrkan.
-Vi har skapat en tjänst som skulle kunna passa för Svens intressen och kunskaper, och det är det han accepterat, säger Lars Friedner.

Den sista juni lämnar Sven Thidevall tjänsten som biskop i Växjö stift. Han ska då börja sin nya forskartjänst inom Svenska kyrkan, en tjänst som kyrkan centralt har skapat för honom i samband med att han nu avgår.

Sven Thidevalls forskartjänst är inte knuten till något universitet och han kommer enligt Lars Friedner att jobba hemifrån. Men exakt vad han ska göra är inte klart än. -Han är ju en erkänd forskare inom samfundsvetenskap och det hoppas jag att hela kyrkan nu ska kunna dra nytta av. Det har ju varit lite turbulent de senaste dagarna så det har vi inte diskuterat än, säger Lars Friedner.

Sven Thidevall är 61 år och med sig in i sin nyskapade forskartjänst tar han sin biskopslön på 63 100 kronor i månaden fram till pensionen.
-Överenskommelsen innebär att vi ställer den här tjänsten till Svens förfogande fram tills han uppnår pensionsåldern vid 65 år. Så det handlar om fyra år framåt i tiden.

Sammanlagt kommer Sven Thidevall att få drygt tre miljoner kronor i lön fram till pensionen. Och det är Växjö stift som får betala. Men någon tydlig motprestation i den nya forskartjänsten finns inte. Trots att det här kan tolkas som en form av avgångsvederlag tror Lars Friedner att kyrkans medlemmar i Växjö stift ändå tycker att överenskommelsen är bra.

-Jag tror att de är nöjda med att den konflikt som varit i Växjö stift nu blir löst.

Lena Gustavsson

lena.gustavsson@sr.se

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".