eksjö

Ung kvinna dog vid rutinoperation

En ung kvinna dog under en helt vanlig gynekolisk operation på Höglandssjukhuset i Eksjö. Men ingen bland personalen kommer att kritiseras, det går nämligen inte att säga med säkerhet varför kvinnan dog.

Det som skulle bli ett enkelt gynekolgiskt rutiningrepp som skulle underlätta för kvinnan att bli gravid slutade med en tragedi. Framför ögonen på flera läkare i operationssalen dog kvinnan.

Kort efter att kvinnan började opereras fick hon problem med andningen, överläkare kallades in men problemen förvärrades. Hjärtat slog allt långsammare och läkarna kunde till slut konstatera att katastrofen var ett ett faktum, en frisk ung kvinna avled vid ett rutiningrepp.

Professor i intensivvård Lars Wiklund har på Socialstyrelsens uppdrag granskat samtliga handlingar i fallet. Han menar att det finns omständigheter som tyder på att kvinnan kan ha dött av en allergisk chock som hon kan ha fått av ett av de läkemedel som användes.

Men osäkerheten i fallet beskrivs som så stor att det inte med säkerhet går att säga vad kvinna dog av.

Med anledning av osäkerheten finns det enligt Socialstyrelsen inte heller anledning att kritisera någon bland personalen på Höglandssjukhuset.