De är för gamla för sitt jobb

När Jönköpings kommun nu köper flygplatsen från Luftfartsverket får gammal personal inte följa med - de är för gamla.

Det nya kommunala bolaget Jönköping airport tar över mycket av den administrativa driften av flygplatsen.

Men Ulla Davidsson som är en av de som jobbat med incheckning i mer än 40 år ansågs inte vara tillräckligt erfaren för att få fortsätta jobba.

– Vi känner oss ratade, vi känner oss mer eller mindre kastade på soptippen. De vill ha ung och fräsch personal och vi förstår ingenting säger Ulla Davidsson.

Stämningen bland de anställda vid incheckningen är dyster. Anställda på det gamla bolaget, Nordic Aero som skötte bland annat Skyways incheckning, har blivit uppsagda.

Mycket av den administrativa delen på flygplatsen kommer istället nu att skötas av Jönköpings airport framöver.

Fyra nya tjänster har tillsatts för att sköta flygplatsadministrationen, den uppsagda incheckningspersonalen uppmanades att söka tjänsterna tillsammans med 350 andra sökande, men ingen hade en chans berättar Jörgen Gunnarsson som jobbat på flygplatsen i mer än 40 år - nästan sedan den startade.

– Jag har inte ens kommit till intervjun och nu har de anställt fyra nya människor som inte jobbat på flygplatsen säger Jörgen.

Vad tror du det handlar om?

– Vi har jobbat i många år och är äldre, de vill väl ha ung och fräsch personal.

Jörgen och Ulla och de andra som jobbar vid incheckningen berättar att de kan allt på flygplatsen på sina fem fingrar. Stressituationer som kan uppstå, ombokningar vid förseningar och mångåriga relationer med bolagen som trafikerar flygplatsen. Men Hazze Sandström som är flygplatschef menar att de saknar kompetensen för de tjänsterna som nu tillsatts.

– Framför allt ska de även jobba gentemot våra resebyråagenter, de ska jobba gentemot flygbolagen och det inget sådant som Nordic Aeros personal gör idag säger Hazze Sandström.