Småkommuner bygger hyresrätter

Det råder brist på hyresrätter i länet. Förra året byggdes inga nya hyreslägenheter i Jönköping, men nu går de mindre kommunerna i länet före och visar vägen. Trots problem med lönsamhet så satsar man nu på att bygga nytt.

– Det är ju inget som betalar sig i år, det här måste man se på lång sikt. Hans Karlsson är VD för Anebybostäder som just är mitt uppe i ett bygge av 12 nya hyreslägenheter i Aneby.

Enligt honom är det svårt att få ekonomin att gå ihop när man bygger hyreslägenheter. Men trots det så har nu flera av de mindre kommunerna nybyggnationer på gång.

I Vaggeryds kommun bygger man redan 22 hyreslägenheter på den gamla kvarntomten i Skillingaryd och Gnosjö bygger 10 tvåor och treor i centrum. I Smålandsstenar bygger man 16 nya hyresrätter.

Enligt Hans Karlsson så har de små kommunerna inget val om man vill behålla invånarna. I Aneby var inflyttningssiffrorna negativa förra året och samtidigt finns en viss utglesning av familjer, dvs. att ungdomar flyttar hemifrån och vill man då att de skall stanna i kommunen behövs hyreslägenheter. Dessutom vill många gamla sälja sina hus och flytta till lägenhet berättar Hans Karlsson.

– Ska vi kunna locka folk till kommunen så måste vi kunna erbjuda bostäder. Det är därför vi har vågat ta det här steget.   

Reporter
Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se