I juni 2008 välkomnades munkarna till Nydala. Foto: Karin Malmsten/SR
Värnamo

Inga munkar på Nydala kloster

Det blir ingen fortsättning med de munkar som för drygt två år sedan flyttade in i Nydala kloster och som kort därefter återvände hem igen.
Nu har Värnamo kommun och klostret i Rom kommit överens om att avsluta det nuvarande avtalet.

Det blev stor uppståndelse i hela landet när munkar från cisterciensorden i Rom återvände till Nydala kloster i juni 2008. Då hade Nydala kloster varit utan munkar i drygt 500 år.

Tre vietnamesiska munkar installerade sig i Nydala Herrgård men bara drygt två månader senare så tvingades munkarna återvända hem igen eftersom dom bara hade turistvisum. Tanken var då att dom skulle återvända när dom fått permanent uppehållstillstånd men så blev nu aldrig fallet eftersom den abbot som man slöt avtalet med i Rom blev förlyttad och klosterledningen avsatt vilket ändrade på förutsättningarna.

Å det innebär att munkorden kommer att betala sin skuld på 250 000 kr till Värnamo kommun och säger upp avtalet.

Men trots alla turer och motgångar med munkarna så har Christer Fjordevik - som är ordförande i kommunfullmäktige i Värnamo - fortfarande kontakt med cisterciensorden i Rom och han utesluter inte att det trots allt kan kan dyka upp nya munkar i Nydala herrgård som återigen står tom och kostar pengar.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Tidigare publiceringar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista