1 av 2
Darura Alimalin på sitt arbete på Rosenlgården tillsammans med Alice Nilsson som bor där. Foto: Alexandra Peterson / SR
2 av 2
Darura Alimalin och Ivanka Madunich. Foto Alexandra Peterson/SR.
unikt projekt

Oanställbara fick jobb

När Jönköpings kommun satsade på en grupp kvinnor som dömts till arbetslöshet resten av livet - ja, då fick var femte ett nytt jobb.

Socialtjänsten i Jönköpings kommun har under två års tid arbetat med 100 kvinnor som under flera år varait beroende av försörjningsstöd. Kvinnorna hade aldrig haft ett arbete i Sverige, många hade väldigt låg utbildning, dåliga svenskakunskaper och en fjärdedel var analfabeter. Dom flesta hade mådde också psykiskt och fysiskt dåligt.  Många var inskrivna på arbetsförmedlingen med klassades i princip som oanställningsbara.

Men efter ett noggrant arbete med kartläggning, samtal, utbildningar och praktik så har nu 18 av 100 har arbete, 14 yrkesutbildas och tre går på Högskolan - sju läser också vidare i svenska språket - och det var fler än vad socialtjänsten hade förväntat.

- Det här är kvinnor som har en förmåga och en styrka och jag tror att samhället i stort bör ha större tilltro till dessa kvinnors kapacitet, säger Ivanka Madunich, kommunens projektledare.

Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista