1 av 2
Silka Amonsen och Christina Svensson har pulsat sig fram i helgen när de jobbat i hemtjänsten i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/SR
2 av 2

Hemtjänsten nådde fram i snön

Med hjälp av fordon från räddningstjänsten har hemtjänsten i Värnamo lyckats ta sig fram till alla som brukar få hjälp i helgen. Trots all snön och i många fall oplogade vägar nattetid.

– Det har varit tufft, mycket snö. Man får hoppa i snövallarna, det tar en stund innan de skottar på småvägarna. Allt tar lite längre tid säger Silka Amonsen och Christina Svensson som har jobbat i hemtjänsten i Värnamo i helgen.

I länets två största kommuner, Jönköping och Värnamo, planeras än så länge inga evakueringar av äldre som servas av hemtjänsten till serviceboende.

Från Jönköping rapporteras att hemtjänsten i vissa delar av landsbygden har haft svårt att komma fram. I några enstaka fall har anhöriga som bott i närheten hjälpt till.

Äldreomsorgschef Ingeborg Esping i Jönköping och områdeschef Ann Lindkvist i Värnamo höjer sin personal till skyarna.

– Jag måste säga att hemtjänstpersonalen som vanligt gjort ett fantastiskt arbete. Alla brukare har fått den hjälp de ska ha, kanske inte på utsatt tid men vi har lyckats ta oss fram till alla. Framför allt nattetid har vi haft problem, då är ju vi i stort sett de enda som är ute och kör.

Efter stormen Gudrun så evakuerade ni de som ni hade svårt att nå. Har ni funderat i de banorna nu?

Till skillnad från under Gudrun så har vi både telefon och ström hos våra brukare och då har vi gjort den bedömningen att vi inte behövt göra något akut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista