Rådjur dör av matbrist

Närmare var tredje rådjur riskerar att dö på grund av den hårda vintern, det säger forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

- Ungefär 15 rådjur sedan januari och till dags datum har vi avlivat, säger Bengt Carlsson som arbetar med jaktfrågor i Jönköpings kommun.

- Hur har dom rådjuren varit?

- Utmärglade, nästan livlösa, säger Bengt Carlsson.

 

På en åker strax utanför Jönköping ligger ensilage utspriden för att hjälpa rådjuren att överleva vintern. För det är inte bara vi som har svårt att ta oss fram i den meterdjupa snön. Rådjuren har det just nu extremt tufft. Den senaste tiden har skyddsjägare haft fullt upp.

- Magra, precis nästan livlösa, det är bara att gå fram till dom och dom reagerar inte, säger Bengt Carlsson.

Inte nog med att rådjuren har svår att ta sig fram i markerna just nu, mycket av det dom normalt äter göms under det tjocka täcket av snö. Skulle det dessutom bli skare framöver så blir det ännu besvärligare. Då tror Håkan Sand som är docent i ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet att betydligt fler dör.

- Då får vi avgångar som blir runt 20-30% av populationen, säger han.

För att hjälpa rådjuren att klara vintern så är det just nu många som lägger ut mat i skogarna.

Stödutfodringen lär rädda livet på många rådjur. Men effekterna av vintern kommer bestå även när snön har smält.

- De som klarar vintern kommer ut i betydligt sämre kondition och där kan det bli en högre dödlighet bland dom killingar som föds under våren därför att getterna inte kan tillföra så mycket energi som dom hade kunnat gjort efter en mild vinter, säger Håkan Sand.

Älgarna däremot klarar vintern betydligt bättre än vad rådjuren gör. Genom sina långa ben har dom lätt att ta sig fram i den djupa snön och det finns också djur som gynnas av den stränga vintern.

- Det är lodjuren som lever på rådjur och får mycket lättare att skaffa sig föda, säger Håkan Sand.

Reporter David Svanberg
 david.svanberg@sr.se