Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Stor risk för översvämning

Det kan bli en ovanligt kraftig vårflod med översvämningar i år . Orsaken är dom extrema snömängderna. SMHI uppmanar nu kommunerna att börja förbereda sig om det skulle bli en snabb snösmältning.

- Det finns en risk att vårfloden kan bli större än vad som är normalt eftersom det ligger mycket snö och det innebär en risk för en vårflod, säger Anna Johnell, hydrolog på SMHI.

Det är enorma snömängder som många svenskar får pulsa fram i just nu. Det handlar på flera håll om nivåer som är högre än på årtionden, Det gäller t ex Halmstad, Göteborg Ljungby och Kristianstad och här, i Jönköping, är dom 94 centimeters snödjup som mätts upp, det högsta sedan mätningarna startade 1905. Det innebär alltså stora risker för en kraftig vårflod med översvämningar om snösmältningen sker snabbt, allt beroende på väderleken framöver.

- Det krävs höga dygnsmedeltemperaturer och riklig nederbörd för att det ska bli en vårflod, säger Anna Johnell.

SMHI följer nu utvecklingen och uppmanar kommunerna att vara förberedda.

På flera håll har också redan planeringsarbetet kommit igång, om det värsta skulle inträffa. Runt Vänern, och längs Lagan och Emån i Småland finns t ex översvämningskänsliga områden som drabbats förut. Där hoppas man idag på en långsam snösmältning.

- Risken är ganska stor med tanke på snömängden. Erfarenhetsmässigt kommer det uppstå översvämningssituationen någonstans i länet, säger Anders Skarstedt arbetar med vattenfrågor på länsstyrelsen i Jönköping ett av dom län som börjat förbereda sig.

Enligt honom är det svårt att sia om det kommer vara i ett stort eller litet vattendrag men det kommer bli mycket vatten i vattendragen.

- Så det kommer bli översvämningar frågan är bara hur omfattande?

- Ja, hur omfattande och var dom kommer vara någonstans, i tättbegyggt område eller i skogsmark är svårt att säga, säger Anders Skarstedt

Reporter Daniel Rundqvist
 daniel.rundqvist@sr.se

Reporter David Svanberg
 david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista