1 av 4
2 av 4
Silverfiskar har gnagt på Bauers originalakvareller. Foto: Länsmuseet
3 av 4
Sergei Muchei är chef på länsmuseet. Foto: Peter Jernberg/SR
4 av 4
Liselotte Munter har ansvar för museets samlingar och är bekymrad. Foto: Peter Jernberg/SR
Jönköping

Silverfiskar äter på Bauers original

Länsmuseet i Jönköping kan tvingas hålla stänt i ett helt år, på grund av de angrepp av skadedjur som man drabbats av.
Originalakvareller av sagomålaren John Bauer har skadats av silverfiskar och det dåliga klimatet hotar stora delar av museets utställningar.

Bara några veckor sedan det blev känt att vatten läckt in och förstörd värdefullt arkivmaterial i stadsarkivet i Jönköping, står ytterligare en byggskandal för dörren. Och det i huset intill stadsarkivet - Länsmuseet - där mycket värdefull kulturhistoria från hela länets bevaras och ställs ut. Inte minst sagomålaren John Bauers originalakvareller.

Ända sedan museet byggdes i början av 90-talet påtalades att luft och klimatmiljön i huset var dåligt, men det ingnoerades. Men nu håller inte alla utställda saker för de stora temperaturväxlingarna längre och dessutom invanderas museet av skadedjur. Silverfiskar har gnagt på Bauers originalmålningar som nu återställts. Men man har även problem med möss.

Som man bäddar får man ligga, brukar det heta, och slarvet med bygget gör nu att Jönköpings kommun får pumpa in 25 miljoner kronor för att sanera och bygga om museet. Byggfusket innebär att museet tvingas stänga uppemot ett helt år nästa år när bygget pågår. Istället ska man satsa på utställnigar i andra lokaler runt om i länet, men Sergei Muchei som är länsmuseets chef är bekymrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".