Flyget lyfter när snön faller

Det kraftiga snöandet har ställt till en hel del problem i tågtrafiken och det har i sin tur gynnat flyget.

För när tågen inte går som de ska så väljer allt fler att flyga istället. Herman Larsson, som är informationschef på Jönköpings flygplats, menar att de har märkt av ett ökat antal flygresenärer.

– Bland annat ser vi att köerna är lite längre och folk ringer och frågar, folk har viktiga möten och ska till Stockholm. Då kollar de om flyget går och konstaterar att SJ inte kan garantera att de kommer fram, det kan inte vi heller men hittills har vi inte haft några problem säger Herman Larsson.

Veckan som gått har inte varit den bästa för tågbolagen. Igenfrusna växlar, signalfel och urspårade vagnar har resulterat i kraftiga förseningar och mängder av irriterade resenärer.

På flygplatsen vid Axamo tar man tacksamt emot de som tröttnat på att frysa på igensnöade perronger. Även om de fått slita en hel del med att hålla landningsbanorna snöfria så har flyget än så länge gått som tåget.

– Det ska vara ganska extremt snöfall för att vi ska få problem. Vi har utrustning och maskiner som gör att vi röjer banorna ganska snabbt. Vi mäter bronsverkan och har bra koll även förebyggande så det fungerar väldigt bra säger informationschef Larsson.