Ylva Hultin sjuksköterska i Jönköping Foto: David Svanberg/SR

Olika regler för Facebook

Samtidigt som många landsting helt blockerat så kallade sociala medier på Internet, såsom Facebook och Twitter så finns det inget förbud här i länet.

Nya medier och nya hemsidor på Internet ställer också nya krav på både anställda och arbetsgivare hur man ska hantera sidor som Facebook och Twitter. Sidor där man har kontakt med andra som ocskå är inloggade, med korta budskap och bilder. Ylva Hultin som jobbar på länssjukhuset Ryhov tycker inte att det finns tid till Facebook på jobbet.

– Jag har ett pressat arbetsschema och ingen tid att sitta vid en dator, säger Ylva Hultin.

Sveriges Radio har jämfört en rad landsting runt om i landet och skillnaderna hur arbetsgivaren hanterar det här är stora.

Några landsting inga restriktioner alls, medan Jönköpings län tillåter det på arbetstid om det tillför jobbet något, berättar informationsdirektör Harriet Lindén

– Generellt sätt ska vi vara öppna att vara där människor är, och vi kan ju se att det är svårt att nå unga på andra sätt, säger Harriet Lindén.

Kronoberg, Östergötland och Värmland har gått så långt att man blockerat de här sidorna på landstingets datorer. Samtidigt uppmanas läkare och sköterskor i Uppsala att använda facebook för att ha kontakt med patienter och samhälle.

Hur man får använda Facebook skiljer sig alltså stort beroende på var de vårdanställda jobbar i landet. Av 16 landsting är det hälften som på ett eller annat sätt blockerar Facebook helt, visar vår granskning. Men Harriet Lindén tycker inte att det gör något att det är olika regler i olika landsting.

– Vi landsting har olika regler i många olika frågor, säger Harriet Lindén, informationsdirektör i Jönköpings läns landsting.

Reporter
Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista