Hit, till kommunhuset i Vetlanda, hoppas Jan Johansson föra sitt nya parti.

Jan satsar på nytt Vetlandaparti

I kommunalvalet i höst får du som bor i Vetlanda möjlighet att rösta på ytterligare ett parti. Det nystartade partiet heter Vetlanda Framåtanda och bakom det står förre näringslivschefen i kommunen, Jan Johansson.

Enligt Jan Johansson är det ett parti som vill jobba i positiv anda.

– Det är inget missnöjesparti som gnäller om än det en och än det andra. Vi kommer ha lösningar på de problem som vi måste ta tag i här i Vetlanda.

Vad är det viktigaste att ta tag i?

Jag tror att man för det första måste jobba över partigränserna. Det går inte att bedriva en ensidig blockpolitik, det är inte bra för kommunen.

Men vad kommer ni att driva konkret?

– Det har vi i ett partiprogram som är under framarbetande och det kommer vi att presentera i mycket god tid före valet. Jag vill inte gå in i detaljer.

Jan Johansson är en välkänd profil i Vetlanda, han var tidigare kommunens näringslivschef, numera driver han Sävsjö skyttecenter och han är mycket aktiv i ostkakans vänner.

Han var tidigare med i det numera nerlagda partiet Vetlandalistan men nu startar han alltså ett eget parti, Vetlanda Framåtanda.

Partiet ställer bara upp i kommunalvalet och går enligt Jan Johansson inte att placera in på en höger-vänsterskala.

Han säger att ett 50-tal personer finns i partiet redan och att det kommer att finnas en lista med många namn att rösta på i höst. Men han svävar på målet när han får frågan om många mandat partiet hoppas på efter valet.

– Jag vill kanske inte säga det, men kan återkomma när vi har en presskonferens senare i veckan.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se


Ett urval av nya partier som registrerats sedan 2006 och ställer upp i valet i höst:

På riksnivå: Spritpartiet, Landsbygdspartiet, Oberoende demokrater, Visiona, Fritidspartiet, Svenskarnas parti, Allianspartiet/Medborgarens röst, Frihetspartiet, Justitiepartiet, Mosebackedemokraterna, Norrländska samlingspartiet och Sociala partiet.
På kommun-och landstingsnivå exempelvis: Sportpartiet, Tuvan, Vetlanda framåtanda, Vägvalet, Framtidspartiet- för hållbar utveckling, Nybyggarpartiet.
En registrering hos Valmyndigheten innebär att namnet skyddas.
För registrering krävs: Stadgar, styrelse, ett namn som inte är för likt tidigare partiers, 1 500 namnunderskrifter för riksdagsval, 100 för landstingsval, 50 för kommunval, en namngiven företrädare.
Källa: Valmyndigheten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".