Enligt Johan Björck får man räkna med att ha hyrläkare även i fortsättningen i Habo/Mullsjö. (foto: Scanpix)
Habo/Mullsjö

Psykiatriskt kaos i Habo och Mullsjö

Under nästan ett år har det varit i det närmaste kaos på den psykiatriska mottagningen i Habo och Mullsjö, och nu har personalen slagit larm.

För snart ett år sedan slutade överläkaren på den psykiatriska mottagningen. Och när hon gjorde det beslutade landstingsledningen att ta in hyrläkare i stället.

Sedan dess har 20 olika läkare avlöst varandra, och för patienterna har det här inneburit att de tvingats träffa olika läkare varje gång de kommit på besök.
-Det är inte bra för patienterna att få träffa så många olika läkare, de känner att de får dra sin historia flera gånger om, säger Berith Pohl, sekreterare på mottagningen.

Ibland har det inte funnits någon läkare alls, och Sara Pil, som är arbetsterapeut menar att situationen påverkar patienterna.

- Vi får ju hela tiden höra hur jobbigt de tycker att det är. Det i sig kan ju öka oron och ångesten.

Personalen har fått prioritera de mest sjuka, och många har inte hunnits med. För någon vecka sedan var det 120 patienter som väntade på att få boka en läkartid.

Det handlar om människor som ofta långvarit sjuka och en del har fått träffa en ny läkare vid varje besök under hösten

Personalgruppen har beskrivit situationen i ett brev till landstingsledningen, och krävt att något görs.

Och för att mildra problemet har mottagningen nu fått en tillfällig läkare, två dagar i veckan fram till maj. Men man har fortfarande ett behov av att komplettera med hyrläkare.

Och Johan Björk, som är verksamhetschef för psykriatrin i Jönköpings sjukvårdsområde, berättar att det lär blir hyrläkare även i framtiden. Men hans ambition är att det åtminstone ska bli en och samma läkare. 

- Vi har tecknat ett nytt avtal med ett hyrläkarföretag, där de lovar oss kontinuitet på hyrläkarsidan. Det har vi inte haft tidigare, säger han.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".