1 av 2
2 av 2

Få åtal efter hot på socialen

De flesta som hotar kommunernas socialsekreterare klarar sig undan straff.

En granskning som Sveriges Radio har gjort visar att få fall av hot mot socialsekreterare leder till åtal, samtidigt som de flesta hot överhuvudtaget inte anmäls.

Och hoten är vanliga. Det säger Maria Elliot som jobbat som socialsekreterare i Jönköping i tre år och som hunnit höra en del.
-Det är rätt mycket verbala hot, som att de kan fixa vapen, och vet var man bor.
De hotar barnen och är rätt duktiga på att ta reda på information om oss socialsekreterare, säger hon.

Under tre års tid, 2006 till 2009, finns bara 12 fall om hot och våld mot socialsekreterare, i hela länet anmälda till arbetsmiljöverket, visar Sveriges Radios granskning.

Därmed tycks mörkertalet vara stort, för under förra året hade Jönköpings kommun i sitt interna system bara där 11 fall, berättar Lena Rocksjö, ordförande för Akademikerförbundet SSR.
-Det handlar om klienter som vält bord mot socialsekreteraren, och om telefonhot till exempel.

Inte heller de 11 fallen i Jönköpings kommun förra året säger hela sanningen. Mörkertalet är större än så.
-Jag tror att det förekommer hot varje dag, säger Lena Rocksjö.

Och att de inte anmäls försvårar det förebyggande arbetet
-Risken är ju att det då kan inträffa riktigt allvarliga saker, säger Lena Rocksjö.

Bo Samuelsson är chef för individ och familjeomsorgen i Jönköping och han tror också att en stor del av hoten och våldet aldrig anmäls. Han tycker att de anställda också har ett ansvar.

-Vi tar upp det på personalmöten och så, men vi kan inte finnas med ute i alla sammanhang. Det bygger på ett eget ansvar hos personalen att man måste göra det här, säger Bo Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista