1 av 2
(Foto: Erik G Svensson/Scanpix)
2 av 2

Kortare vårdkö med miljardlöfte

Köerna för att få träffa läkare eller för att få komma till operation eller annan behandling har minskat i Jönköpings läns landsting sedan den så kallade kömiljarden infördes.

På tisdagen kom Socialstyrelsen med en rapport som visar att kötiderna har minskat i hela landet sedan den så kallade kömiljarden infördes.

Jönköpings läns landsting ligger bäst till i hela landet när det gäller väntan på besök. I november förra året var det 92 personer som hade väntat mer än 90 dagar jämfört med över 1300 ett år tidigare.

Även de som väntade på operation mer än 90 dagar minskade från över 460 ner till 84.

Men det fanns även ytterligare runt 600 personer som faktiskt väntat mer än 90 dagar i slutet av förra året - men då på grund av att de valt det själva eller av medicinska orsaker. Men även i den här kategorin har Jönköpings läns landsting en låg andel väntande jämfört med resten av landet säger Mats Bojestig. Enligt honom är det ingen slump att landstinget hamnar så bra till i jämförelsen.

– Vi har ett väldigt systematiskt angreppssätt där vi från början utbildat väldigt många medarbetare i hur man kan skapa en bättre tillgänglighet och hur man kan jobba effektivt.

Men ska det egentligen vara någon som behöver vänta mer än 90 dagar?

– Nej, det är vår målsättning. Även om vi redan är bäst i landet är vår målsättning att bli betydligt bättre säger Mats Bojestig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista