Jönköping

Fler unga hänger bland A-lagarna

Allt fler ungdomar i Jönköpings län har testat knark, och på tågstationen märker både väktarna och missbrukarna att fler ungdomar hänger där.

Flera ungdomar i Jönköping är nyfikna på droger, det visar bland annat Jönköping kommuns senaste undersökning. Var tionde kille i nionde klass har till exempel testat knark och i samma veva som den här undersökningen presenteras så kommer det larm om att många ungdomar hänger med missbrukarna på stationen i Jönköping.

-Det blir lätt att man fastnar här då och då. Det är inte bara jag, utan även kompisar och andra, säger 14-åriga Kajsa* som är en av de ungdomar som ofta hänger runt Juneporten och järnvägsstationen i Jönköping.

På en bänk på stationen sitter Ann Carlsson som i flera år har hängt med de andra A-lagarna på just stationen. Den här vintern är de där ännu oftare på grund av snön och kylan. Men en sak är annorlunda i år.

-Det är alldeles för många barn här nere, säger hon.

Vad gör ni som brukar vara här åt det?

-En del försöker få dem härifrån och en del försöker att utnyttja dem - ta pengar från dem, låna från dem. De som är yngre här blir väldigt utnyttjade.

Hur farligt är det att som ung vara här?

-Väldigt farligt. Jag skulle inte vilja se min dotter här nere.

Pernilla och Karin är två av väktarna som patrullerar på stationen varje dag. De är oroliga över alla unga dom möter bland A-lagarna.

-Det sjunker i åldrarna och det dricks mer alkohol... det är tragiskt, säger Pernilla.

De tror att många unga söker sig hit för att de mår dåligt eller för att de tycker att det är häftigt.

-I våran värld så är det inte häftigt någonstans. Jag tycker problemet är ganska stort och att det här borde ses över. Fältassistenterna är ju här med jämna mellanrum, men jag tycker personligen att de skulle vara här oftare, säger Pernilla.

Reporter
Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista