1 av 5
Ikeas distributionscentral på Torsvik (foto Mikael Fritzon/Scanpix)
2 av 5
3 av 5
Rolf Alrichs, huvudskyddsombud, Carina Damberg, fackligt ombud och Patrik Elofsson, vd för Ikea Svenska AB (foto Maria Rymell/SR)
4 av 5
Byggnaden där taket nu skottas och förstärks inifrån för att det inte ska rasa in.
5 av 5
Jönköping

Rasrisk stänger Ikea-byggnad

Runt 200 anställda vid Ikeas möbellager på Torsvik utanför Jönköping skickades hem igår vid lunchtid och arbetar inte heller idag.

Anledningen är risk för nya ras. I måndags rasade delar av taket in på en av lagerbyggnaderna men nu handlar det om en helt annan byggnad där taket riskerar att ge vika.

Det är en byggnad där bland annat kundordrar plockas ihop. Ylva Magnusson som är pressansvarig på företaget säger till Nyheterna att man försöker styra om verksamheten till andra lager, men hon har ingen uppfattning av hur mycket som det påverkar Ikeas kunder.

Förmodligen kan arbetarna återgå till jobbet i morgon.

Idag har säkerhetschefen på lagret, tillsammans med huvudskyddsombudet Rolf Alrik, undersökt resten av byggnaderna men inte hittat några liknande risker. Rolf Alrichs tror inte att man hade kunnat undvika händelserna genom att skotta tidigare.

– Vi satte in alla krafter vi hade. Vi har tittat runt omkring, vi har hyrt in högkranar, vi har 40-50 man som gått har dygnet runt och skottat men snön har varit för övermäktig helt enkelt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista