1 av 3
2 av 3
Polisens aktivitet på nätet efter mordet i Värnamo har väckt ilska. Foto AP/Scanpix)
3 av 3

Bloggande mordpolis väcker ilska

Först larmades polisen till ett misstänkt mord i Värnamo och kort efter skrev hon om det på Facebook, något som väckt kraftiga reaktioner bland åklagare i länet.

Nu uppmanar polisledningen sina anställda att vara återhållsamma när de skriver på nätet. Polisintendent Stefan Gunnarsson tycker det är mycket olyckligt att en polis skrev om mordet.

– Det finns ingen som helst anledning att skriva och berätta vad man gör i ett polisiärt arbete till allmänheten på det viset, det sköter man på andra vägar säger Gunnarsson.

I tisdags förra veckan hittades den 57-åriga kvinnan död i sin lägenhet i Värnamo, redan dagen efter - innan mordet hade blivit känt bland allmänheten - skrev en polis på sin Facebooksida att hon var en av de poliser som larmats till det misstänkta mordet.

– Det gick väl lite för fort där med skrivandet säger Stefan Gustavsson.

Är hon ångerfull?

– Ja, och det är inga konstigheter mer än så.

Stefan Edvardsson, som är länets chefsåklagare, reagerade direkt när han via SR Jönköping fick höra om den bloggande polisen. Idag har han haft ett möte med länspolismästaren.

– Som åklagare tycker jag självklart inte om att uppgifter om sådana här allvarliga utredningar kommer ut säger Edvardsson.

Uppgifterna som skrevs på bloggen har enligt polis och åklagare inte skadat den nu pågående mordutredningen. Fallet med polisen kommer inte att gå vidare med polisen som skrev på sin Facebooksida, däremot tycker polisintendent Stefan Gunnarssson att det är olämpligt. För att hindra att känsliga uppgifter läggs ut på nätet framöver ska nu länets poliser informeras, säger polisintendent Stefan Gunnarsson.

– Att man tänker på vad man skriver och hur man lägger ut bilder och så vidare på sina bloggar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".