1 av 2
Anders Ångkvist, ordförande i socialdemokraterna i Värnamo, tänker ta upp kampen mot Svenskarnas parti. Foto: Karin Malmsten / SR
2 av 2
Kenny Hjälte på tidningen Expo. Foto: Expo
svenskarnas parti

Nazistparti spred propaganda

I helgen har har nationalsocialistiska Svenskarnas parti spridit propaganda i fem av länets kommuner. De har också har bildat en lokalavdelning som de säger har ett 20-tal medlemmar i Värnamo.

Under den gångna helgen var aktivister från Svenskarnas parti ute i fem av länets kommuner och spred flygblad och satte upp klistermärken. Under fredagen och lördagen i Värnamo och Vaggeryd, och under söndagen i Nässjö, Eksjö och Vetlanda.

Svenskarnas partis vice partiledare Anders Ärleskog i Emmaboda gläds över att aktiviterna ökat och att en lokalavdelning har bildats i Värnamo.

- Antalet medlemmar växer hela tiden och nu har vi rekryterat mycket nytt folk. Vi kör så här så ofta som möjligt, säger Anders Ärleskog.

Socialdemokraterna i Värnamo reagerar över att svenskarnas parti bildat lokalavdelning i Värnamo och som i sitt program skriver bl a att de för en kampen för svenskarna och mot mångkulturen.. Socialdemokratern vill nu intensifiera informationen om demokratiska värden framförallt till ungdomsväljarna, där vitmakt-rörelsen främst värvar medlemmar.

- Vi ska ha styrelsemöte och se hur vi ska agera för att mota detta, säger Anders Ångkvist, ordförande för socialdemokraterna i Värnamo.

Kenny Hjälte journalist på tidskriften Expo konstaterar att många av medlemmarna är ungdomar som är mer lättpåverkade och uppmanar föräldrar att hålla utkik efter vitmaktrörelsens symboler.

Att vara med i en sådan här rörelse kan förstöra resten av livet. Många av dom hamnar i klammer med rättvisan och tar sig aldrig tillbaka till samhället, säger Kenny Hjälte.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista