Det finns inga granplantor att köpa. Foto: Malin Hoelstad/SCANPIX

Omöjligt att få tag på granplantor

Granplantorna till vårens nyplantering av skog är slut.
Södra skogsägarna har förgäves dammsugit hela den europeiska marknaden.

För tredje året i rad är granplantorna är slut innan planteringssäsongen har startat. Det finns inga granplantor att köpa. Södra skogsägarna har dammsugit hela den europeiska plantmarknaden.

- Sen flera månader är plantorna slut och några extra att köpa finns inte, säger Mats Lindström på plantföretaget Odlarna.

Södra producerar på sina plantskolor runt 30 miljoner granplantor per år. Men efterfrågan är betydligt större. Mats Lindström på Södras plantföretag Odlarna har lyckats köpa in ytterligare 20 miljoner, men nu är det stopp. Det finns inte mer plantor att köpa på marknaden.

Efter de stora stormarna gjorde man bedömningen att behovet av plantor kommer att öka kraftigt. Men plantproducenterna har inte lyckats producera tillräcklig mängd plantor för att möta den stora efterfrågan .
- Gudruneffekten var större än någon gissade för tre fyra år sedan, säger Mats Lindström.

Så här har alla räknat fel?
- Ja, det är min uppfattning.

En av förklaringarna till att man räknat fel är att hyggesarealen har ökat kraftig sen man tvingast ta bort träd som stått kvar men varit kraftigt skadade. Det är nu tredje året i rad som granplantorna är slut långt innan planteringssäsongen har startat.
- De som vill ha plantor till nästa år får ställa sig i kö.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista