1 av 2
Nu vill polisen lägga ut bilder på brottslingar på sin hemsida. Här en bild som togs under rånet mot Pressbyrån på Klostergatan nyligen. Foto: Polisen
2 av 2

Vill hänga ut brottslingar på nätet

Polisen i Jönköpings län kan komma att börja lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på nätet.
- Men man måste göra det med restriktivitet, säger Stefan Gunnarsson hos Jönköpingspolisen.

Polisen i Skåne har sen i somras lagt ut bilder på misstänkta brottslingar från övervakningskameror på sin hemsida. Det har varit ett sätt att få in tips från allmänheten och komma vidare i brottsutredningen. Kravet har varit att det ska röra sig om ett brott som kan ge minst två års fängelse

Men det här har kritiserats som ett hot mot den personliga integriteten eftersom det kan innebära att oskyldiga människor hängs ut.

Och enligt Stefan Gunnarsson på Jönköpingspolisen är det viktigt att metoden används väldigt restriktivt.

Justitieombudsmannen, JO, kommer snart att ta ställning till om det är ok eller inte att lägga ut bilder på misstänkta på nätet. Men nu har i alla fall Rikspolisstyrelsen gett tummen upp till metoden. Och det här öppnar för att polisen på fler ställen i landet kommer använda metoden oftare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".