Det här enorma taket ska skottas, och Jessica Gustafsson är en av dom som kommer att ägna veckor åt det. Foto Maria Rymell SR Jönköping

Snön skapar jobb

Snöandet den här vintern betyder nya jobb, för närmare 100 arbetslösa i länet har dom senaste veckorna fått anställning som snöskottare.

Jessica Gustafsson från Bankeryd är en av många som kliver runt på Ikeas tak på Torsvik och skottar. Hon är arbetslös men fick i all hast klä sig varmt och ge sig iväg, när samtalet kom.

- Det var en slump, men det är roligt och spontant. Det är inte var dag man får betalt för att skotta snö.

Inget ont som inte för något gott med sig, även om det är ett hårt slit för Jessica och dom andra. Snön är stenhård och frusen och Ikeas tak enormt.

Många får jobben via kontakter men också på arbetsförmedlingen, som försett företag som vill ha tak skottat med runt 60 personer. Och Heidi Skov Ragnar, sektionschef på arbetsförmedlingen tycker att det är en bra siffra, även om det handlar om korta jobb.

- Vi ser det som oerhört positivt att komma igång med någonting. Med goda referenser kan det här leda till mer jobb för en del, säger hon.

Bemanningsföretaget Uniflex har också annonserat efter snöskottare, och bara i Nässjöområdet har 15 personer fått tillfälliga anställningar några veckor. Och Jonas Löfdahl på Uniflex tror att flera av dom kan få andra jobb sedan:

- Många har gjort ett jättebra jobb, och har fått in en fot.

Och snöskottaren Jessica Gustafsson tror också att det här jobbet öppnar nya möjligheter:

 - Jag fick ett annat jobb redan igår, att köra lastbil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista