1 av 2
I den nya ambulansen finns det bättre plats för patienter och ambulanssjukvårdare. Foto: Mattias Sundler/SR
2 av 2
Den nya, större ambulansen börjar rulla på vägarna på måndag. Foto: Mattias Sundler/SR

Mer plats i nya stor-ambulansen

Länet får en helt ny och rymlig ambulans som ska underlätta för personalen vid transporter av intensivvårdspatienter och överviktiga.
- Det blir säkrare, säger Bengt Gustavsson som är ambulanssjukvårdare.

Den nya stora ambulansen som från och med måndag kommer att börja rulla i Värnamo, Gislaved, Vaggeryd och Gnosjö kan liknas vid en van. En av de stora fördelarna är det rymligare utrymmet bak i bilen där personalen nu kan sitta på varsin sida om patienten på båren vilket inte är möjligt i den mindre ambulansen och upplevts som ett problem framför allt när det handlar om transporter av intensivvårdspatienter det säger Annika Åström Viktorén som är ambulansöverläkare i Värnamo.

Ett annat problem som man också märkt av allt mer är att patienterna blir allt större och tyngre vilket försvårat arbetet i den mindre ambulansen.
- Vi har en större lastvikt i den nya ambulansen, säger Annika Åström Viktorén.

Runt en miljon kronor kostar varje ny ambulans och Eksjö och Jönköping står näst i tur att få en stor ambulans men det har även visat sig den här vintern med all snö som kommit att den nya ambulansen med sin bakhjulsdrift och storlek har det svårare att ta sig fram vilket Bengt Gustavsson som är ambulansförare befarar kan bli ett problem.


Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista