arkiv

Tufft läge för privata vårdcentraler

När resultatet av vårdvalet nu blivit känt är det oklart om alla vårdcentraler som funnits med i valet kommer att kunna starta. En del privata vårdcentraler har fått så få patienter att det är tveksamt om det går att starta.

En del privata vårdenheter har tappat mer än hälften av de patienter som landstinget tilldelade dem ifrån början. Wasa City Klinik är en av dem. Distriktsläkaren Shahim Miakhil som driver vårdcentralen hade hoppats på betydligt fler patienter.

– Jag är överraskad och lite besviken, säger verksamhetschef Shahim Miakhil. Men det är inte kört än och vi jobbar på att få fler patienter.

Den privata vårdcentralen Wasa city klinik ligger i Vätternsnäs på gränsen mellan Huskvarna och Jönköping. När landstingets indelning gjordes fick Wasa city nästan 3500 patienter,  men sedan är det många som har valt en annan vårdcentral. Kvar återstår nu drygt 1000 patienter.

Det är flera av de privata vårdcentralerna där många istället valt en annan vårdcentral. Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsdirektör i landstinget utesluter inte att en del aktörer kommer lägga ner innan starten i juni.

– Det kan ju visa sig att det inte finns plats för alla och att någon då drar sig tillbaka, säger Mats Boijestig.

Men alla är inte missnöjda. Staffan Larsson som är verksamhetsansvarig på Familjeläkarna i Sverige AB som planerar att öppna fem nya vårdcentraler i länet är nöjd, trots att alla hans vårdcentraler har tappat jämfört med den passiva listningen.

– Ja vi har ändå fått fler än vad vi räknat med. Jag tycker att det är modigt av så pass många att välja oss trots att vi inte har öppnat och kunnat visa vad vi går för än, säger Staffan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista