1 av 2
Jannie och Cecilia Hjortstam tittade på design Foto: Alexandra Peterson/SR
2 av 2
Jenny Nordgren och Petra Lilja visade upp sin ekologiska design Foto: Alexandra Peterson/SR

Designfest i Värnamo

Är ekologisk design något som kan sätta Värnamo och Lamhult på kartan? Många intresserade sökte sig till kommunerna för att se vad företag och utställare kunde visa upp.

– Det är ju jättekul med design, vi är inga proffs, men det är kul att titta på. Jannie och Cecilia Hjortstam var några av besökarna som kom för att besöka några av utställningarna i Värnamo.

Det är det så kallade Möbelriket som består av olika möbel- och designföretag i Lammhult och Värnamo och även kommunerna - som ordnar Designers Saturday. Enligt Eva Törn som är turistchef i Värnamo, så var det flera hundra besökare på varje visning igår hos de företag och andra ställen som hade öppet.

Dagen är till för att visa upp design för allmänheten och igår kunde intresserade besöka kända företag i Värnamo som sysslar med design på olika sätt.

Fokus låg på grön design och därför var Jenny Nordgren och Petra Lilja från Malmö på plats för att visa upp sina saker. De hade med tvål av falafelolja och lampor på fötter av plastklumpar från ett återvinningsföretag i Lanna. De ställde ut på Vandalorum på Smålands Konstarkiv och nu hoppas de på fler samarbeten i Värnamotrakten.

– Det är en unik plats det här, verkligen. Så många tillverkande företag och mycket folk som kan mycket om design, säger Petra Lilja. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista