1 av 2
Ali Kardar markerar att han bara säljer till personer på rätt sida 18-årsgränsen. (foto Joel Winqvist/SR)
2 av 2
Polisen Conny Davidsson lovar hårdare tag.

Svårare för unga få tag i tobak

Det är lätt för unga att få tag på tobak och snus, det berättar ungdomarna själva. Nu tar polisen i Jönköping krafttag mot de som säljer till de unga.

Många ungdomar under 18 år i Jönköpings kommun använder tobak, trots att man måste fyllt 18 år för att få köpa såväl snus som cigaretter.

Ungdomarna själva tycker att det är lätt att få tag på varorna, Alexander Kutjan går i åttonde klass och är en av de som har provat.

– Man har ju provat, det var onödigt. Fick tag i det genom kompisar, vissa vuxna finns väl också säger Alexander som säger att det är ganska lätt att få tag i tobak.

Nu tar polisen krafttag mot tobaksförsäljarna, kontrollerna kommer att bli hårdare på även de personer som ser ut att vara under 25 år.  För de som säljer tobak till minderåriga utan att begära legitimation väntar hårda påföljder.

– Då kan det bli en aktion både från kommunens och från polisens sida, det blir ett tillslag mot butiken. Det är inte nytt men det kommer att aktualiseras lite mer säger Conny Davidsson på polisen i Jönköping.

Inne hos tobaksbutiken Direkten i Jönköping väntas ingen större skillnad i arbetet, menar butiksägaren Ali Kardar.

– Vi samarbetar till hundra procent, både med kommunen och polisen. Det är bara positivt att alla är seriösa och inte säljer till minderåriga.

Joel Winqvist
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista