1 av 2
Brevbäraren Fredrik Fridholm har haft en tuff vinter. Foto: Kjell Ahlkvist/SR
2 av 2
Postens emblem. Foto: Kjell Ahlkvist/SR
Jönköping

Tuff vinter för brevbärarna

Den hårda vinter har gjort det svårt för brevbärarna. Mycket övertid och arbetsskador är två konsekvenser av den hårda vintern.

I vinter har brevbärarna haft det så besvärligt på många platser runt länet så dom har varit tvungna att jobba övertid för att få ut all post. Många har också ådragit sig arbetsskador när de halkat på ishala gator.

Värre med halkan
En som haft det tufft är brevbäraren Fredrik Fridholm, som går en runda på Torpa i Jönköping.

-Det har varit en väldigt jobbig vinter. Framkomligheten har varit värts när det varit mycket blötsnö och stora snövallar, men ser man till säkerheten så är det värre nu när det är halt, säger han.

Själv har Fredrik Fridholm halkat en gång, men klarade sig då utan allvarligare skador. 

Många halkolyckor
Och att arbetsskadorna bland brevbärarna ökat den här vintern bekräftas också av Postens skyddsombud, Carl Johan Ulff.

 -Det har förekommit rätt mycket halkolyckor och folk har drattat på ändan, men som tur är inget allvarligt, säger han.

Och en anledning till de många halkolyckorna menar han är att bland annat Jönköpings kommun varit dåliga på snöröjningen.

-Vi bangar ju inte för att dela ut bara för att det är vinter och kallt, men vad man kan begära är ju att vi får hyfsade förutsättningar att göra det. Och väghållningen från kommunens sida har väl inte varit vad vi har önskat den här vintern, säger Carl Johan Ulff.

Mycket övertid
Vintern har också gjort att det har blivit extra mycket övertid för brevbärarna. Turerna de går tar extra lång tid med anledning av snön och det hala underlaget.

-Generellt sett så kan man väl säga att när vädret är som det varit nu så tar det längre tid, och det har kostat oss fler timmar än normalt, säger Mats Fogelberg, distriktschef på Posten i Jönköping.

Reporter
Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".