Snöberget på Råslätt i Jönköping. Foto: Linus Djurstedt/SR
Jönköping

Vad händer när snöberget smälter?

Det senaste tiden har det byggt sett enormt snöberg på Råslätt i Jönköping av all bortforslad snö. Men hur man sen ska hantera allt smältvatten är oklart.

Dygnet runt har man arbetat för att få bort snön från Jönköpings gator och torg, ett arbete som beräknas kosta runt 8 miljoner. Och det har nu bildats något som kan liknas vid en mindre glaciär där. Men i nuläget så vet man inte hur man ska hantera allt smälvatten sen när snöberget väl smälter.

-Man vet ju inte riktigt hur det kommer att bli när våren och värmen kommer, säger Lars Hultgren på Tekniska kontoret i Jönköping.

Tänkte ni inte på det innan?

-När vi körde igång så tänkte vi inte på det, men när man ser högen nu så börjar man ju få lite funderingar på det, säger han.

Lars Hultgren säger att man inte riktigt räknat med så mycket snö men att smältvattnet troligtvis kommer att rinna ner i en närliggande damm. Men det kommer ta lång tid innan det tjugo meter höga glaciärliknande snöberget smälter bort.

-Det kanske inte smälter i sommar, det är svårt att säga. Blir det regn så smälter det fortare, men det kan nog ligga kvar till midsommar.

Men hur mycket kostar det här arbetet?

-Det är svårt att överblicka, men vi gjorde ett överslag och runt 8 miljoner extra har det kostat kommunen, säger Lars Hultgren.

Reporter
Linus Djurstedt
linus.djurstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista