1 av 2
Det har blivit svårare att få upp folk på listorna, nu är det raggning som gäller för parierna.
2 av 2

Nu raggar partierna för listan

Partierna tvingas bli mer och mer aktiva när det gäller att ragga nya politiker.
– Jag har fått pushning från vänner och bekanta och andra i Centerpartiet. Det har varit en del övertalning men nu har jag valt att ta steget att engagera mig säger Johanna Nilsson.

Med hjälp av annonsering, kurser, övertalningskampanjer och personliga brev har partierna försökt vända trenden och få flera att engagera sig politiskt.

Det är bråda dagar för partierna i länet just nu. Ett efter ett presenterar de nu sina listor med namn på politiker som vi förväntas rösta på i höstens val till kommun, landsting och riksdag.

Men för att få folk att ställa upp för val tvingas partierna mer och mer aktivt ragga upp folk.

Ann-Marie Nilsson är Centerpartiets kommunalråd i Jönköping. Hon har varit med i politiken sedan 70-talet och har märkt av hur det blir allt svårare att få folk att ställa upp för val.

– Förr var de politiska ungdomsförbunden stora, vi var många och det var kamp om uppdragen. Idag är det svårare att folk att verka partipolitiskt.

Centerpartiet har nu presenterat sina kommunlistor och visar stolt upp flera nya namn som man rekryterat. Men det skötte inte sig självt, man har haft kurser, annonserat, skickat personliga brev och övertalat vänner och bekanta som man känner till. Så här ser det ut för alla partier, menar kommunalrådet Ann-Marie Nilsson.

– Jag tror att alla politiska partier arbetar med hur man kan fortsätta vara en folkrörelse.

Många unga som börjar med politik slutar efter ett tag och för Johanna Nilsson som lät sig övertalas att engagera sig i politiken i Jönköping, var det en process.

– Steget har varit ganska långt att rent mentalt komma över det här att engagera sig politiskt.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista