1 av 2
(foto Peter Jernberg/SR)
2 av 2
trafiksäkerhet

Skyltexplosion längs vägarna

Det har blivit allt fler nya skyltar att vänja sig vid i trafiken och vägmärkena fortsätter att bli fler framöver.

Det framkom vid seminariet "Vägmärkesdagarna" som just nu pågår på Elmia i Jönköping.

Just nu håller Vägverket på att godkänna flera nya skyltar och floran bara ökar, berättar Elenor Persson på Vägverket.

– Jag har varit med sedan slutet av 80-talet. Jag vill påstå att vi fått en hel del nya märken, vi har en utveckling i samhället som kräver det.

I dagarna samlas landets experter och tillverkare för vägskyltar på Elmia i Jönköping och skyltarna står som en skog i utställningshallen.

Varianterna blir allt fler. I takt med samhällsutvecklingen - med större städer och med krav på bättre vägvisningar, blir det allt fler symboler och märken att lära in.

Den utvecklingen har varit tydlig, menar Elenor Persson som är Vägverkets nationella samordnare för vägmärken, och fler märken är på gång.

– För att vägvisa till köpcentrum, till gårdbutik och till olika hantverkare får vi inom kort.

En tydlig trend är också att märken allt oftare kombineras med blinkande ljus eller ljusskyltar med hastighet som ändras för att göra vägarbeten mer säkra.

– I trafikmiljön idag behövs extra lampor som blinkar för att man ska bli uppmärksam på att det är ett vägarbete.

En helt ny färg som är självlysande kommer förmodligen ocskå att godkännas av Vägverket framöver och som ska användas vid vägarbeten.

Men frågan är om vi bilister hinner med att uppfatta, förstå och läsa alla nya skyltar.

– Vi jobbar på att få en enhetlig utmärkning så att trafikanten känner igen sig och vi ska absolut inte ha fler vägmärken än vad vi nödvändigtvis behöver säger Elenor Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista