landstinget

Kräver revisorer med obrottsligt förflutet

Landstinget kräver nu att dom revisorer som bland annat ska granska landstingets ekonomi själva har ett obrottsligt förflutet. Men av de bolag som nu slåss om att få uppdraget är det bara ett bolag som går med på visa utdrag ur belastningsregisteret.

- De som gör granskningarna har ju tillgång till landstingets ekonomisystem och kan ha tillgång till patientjournaler, säger Arnold Carlzon är kristdemokrat och vice ordförande för landstingets revisorer.

Det är revisorernas uppdrag att avslöja fusk och korruption inom landstinget. Men själva tycks dom vara måttligt intresserade av att bli granskade. Landstinget håller som bäst på att bestämma vilket av alla revisionsbolag som framöver ska få uppdraget att granska landstinget. Ett uppdrag som är värt flera miljoner kronor varje år.

För första gången kräver nu landstinget utdrag från belastningsregistret. De bolag som vill ha uppdraget att granska landstingets ekonomi måste visa att revisorerna som ska jobba med landstinget själva inte gjort sig skyldiga till brott. Men att välja revisionsbolag tycks bli enkelt. Det är nämligen bara ett av bolagen som går med på kravet. De andra bolagen vägrar gå med på kravet. Den ansedda revisionsfirman Ernst & Young har gått så lång att de överklagat upphandlingen till förvaltningsrätten. Marcus Näslund som är chefsjurist på Ernst & Young menar att landstingets krav strider mot lagen.

- Arbetsgivare kan inte kräva att de anställda ska visa upp ett belastningsregister, det kan inte vi heller göra. Det har inte stöd i lagen att kräva detta av samtliga medarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista