Ifrah Shabel med Hussein, Olga Luasnikova med Alexandra, Gunel Alibalayeva med Aysel och Christina Sassner med Edith. Foto: Alexandra Peterson

Internationell Öppen förskola

Den öppna förskolan på Råslätt är inte bara en träffpunkt för att utbyta erfarenheter som föräldrar, utan också om att bli mamma eller pappa när man inte bor i sitt eget land.

För öppna förskolan på Råslätt i Jönköping är en av dom mest mångkulturella i vårt län. Det berättar Ulrika Heidari är socionom på öppna förskolan:

- Det kan vara från tio länder här samtidigt, och det är väldigt spännande, säger hon

Dagen när jag hälsar på är det sex helt nyblivna mammor och en pappa på öppna förskolan på Råslätt. Någon bebis sover i sin vagn, någon sitter och knaprar på kex och en annan ligger på en rund skumgummimadrass och sparkar. Sju nationaliteter bland föräldrarana finns på plats från Sverige, Azerbadjan, Makedonien, Ryssland, Somalia, Vietnam och Syrien, och det är just det som gör den här förskolan så unik tycker  Ulrika Heidari ,som själv också har lärt sig mycket av alla föräldrar.

 - Bland annat har vi haft en somalisk föräldragrupp. Jag har fått lära mig hur det fungerar där. Det måste vara väligt tufft att komma till ett land där allt är totalt olikt från vad man är van vid, säger hon

En som är från just Somalia är Ifrah Shabel som har med sig fem månader gamla Hussein. Hon har i sin tur lärt sig mycket på öppna förskolan, för man har många frågor som förstagångsmamma säger hon.

 - Hur ofta dom sover och hur ofta dom är vakna till exempel.

I snitt kommer det runt 20 personer varje dag till öppna förskolan på Råslätt, och den här dagen står gipsavgjutningar på schemat. Fabijan som jobbar på förskolan fyller gips i små fot- och handavtryck. Alexandra som är ett halvår är där med mamma Olga Luasnikova som kommer från Moskva:

- Jag är gift med en svensk och jobbade i Sverige. Här kan jag träffa andra mammor och sitter inte ensam på dagarna.

Gunel Alibalayeva är där med dottern Aysel som den här dagen var exakt 45 dagar. Från början kommer hon från Azerbadjan och har bott i Serige i fem år. Hon tycker att det skiljer sig på en del saker mellan att få barn i Sverige och i Azerbadjan. Här till exempel är vården gratis, det är den inte i Azerbadjan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista