1 av 2
2 av 2
jönköping

Häktas efter mordförsök

Mannen som misstänks ha försökt döda en kvinna på Österängen i Jönköping häktades idag, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

Tingsrätten anser alltså att det finns goda skäl att anta att det var den 39-årige mannen som verkligen utförde dådet i söndags.

Mannen ska även genomgå en paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning.

– Det är omständigheter som framkommit som ligger till grund för det, jag kan inte gå in på det säger åklagare Klas Lorefors.

Men det rör sig om psykiskt ohälsa?

– Paragraf sju handlar ju om att dokumentera det och möjligen andra saker.

Mannen har varken erkänner eller förnekar mordförsöket - han har inte sagt något om sin skuld i förhören.

I häktningsförhandlingarna ville åklagare Lorefors ha fyra veckor på sig för att väcka åtal, där fick han dock ge sig och åtal ska nu vara väckt inom två veckor.

Liten sinnesundersökning

får företas utan att skuldfrågan är klarlagd. Bestämmelserna om detta finns i lagens § 7, varför den behövliga läkarundersökningen brukar benämnas § 7-undersökning.
Intyget utfärdas av läkare vid någon av de rättspsykiatriska enheterna eller av läkare som Rättsmedicinalverket träffat avtal med.
Omkring 1 800 § 7-intyg utfärdas årligen. Hos ungefär två tredjedelar kan tecken till psykisk störning inte påvisas. I flera övriga fall rekommenderas rättspsykiatrisk undersökning.
(källa: Nationalencyklopedien)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".