1 av 3
2 av 3
3 av 3

de Basso tar över i Jönköping

Uppdaterad 15:55
Nu är det klart vilka som kommer att toppa Socialdemokraternas kommunlista i Jönköping - och vem som tar över som kommunalråd efter Peter Persson.

– De som är i min situation, med förvärvsarbete och med småbarn, tar inte sådana beslut utan att ta till rådslaget hemma och så har det faktiskt varit i det här fallet. Vi har varit överens om det och att få stödet hemifrån har varit förutsättningen för det säger Ilan.

Det är en 41-årig arbetsförmedlare från Huskvarna, med tre barn mellan 1 och sex år, som nu väljer att kliva fram och ta kommunalrådsposten för Socialdemokraterna i Jönköping, det här sedan Peter Persson lämnar den kommunala scenen för riksdagen efter 30 år.

Tillsammans med förstanamnet Elin Lagerqvist toppar Ilan samtliga tre listor i Jönköping inför höstens val, men inte helt utan tvekan.

– Man är alltid, såsom politiken idag uttrycks, kanske lite tveksam till om man verkligen ska utsätta sig för något sådant här. Det är självklart att man ställer sig den frågan.

Med utnämningen av de Basso har inte bara en ny framträdande politiker presenterats för länets största kommun, Jönköping, utan även för hela länet. Hans roll som kommunalråd ger automatiskt även uppdrag som påverkar hela länet, till exempel i Länstrafiken och Regionförbundet.

Mot väljarna har Ilan de Basso varit tämligen osynlig men är långt ifrån oerfaren. Han har suttit i fullmäktige i åtta år, är gruppledare och även varit ledamot i det politiskt tunga välfärdsutskottet.

Utnämningen av Ilan De Basso skulle också kunna innebär en ny era politiskt i Jönköping när det gäller relationerna mellan vänstern och högern.

På 80-talet gick Moderaternas Lennart Nilforsen och Socialdemokraternas John Johansson, allmänt kallade Bill och Bull, hand i hand för kommunens bästa.

När socialdemokraternas Peter Persson blev kommunalråd på 90-talet slog pendeln över och det blev hård konfrontationspolitik mellan blocken.

Med Ilan de Bassos mjukare framtoning skulle relationerna kunna förändras igen.

– Vi är naturligtvis olika personer, jag och Peter, men vi har också en sak gemensamt i att vår Socialdemokratiska övertygelse är lika stark.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista