1 av 3
Elever på Brinellgymnasiet drogtestas. (arkivbild/SR)
2 av 3
3 av 3

Nya strider om drogtester i Nässjö

Bråket mellan Nässjö kommun och Skolinspektionen trappas nu upp. Frågan gäller de omdiskuterade drogtesterna av elever på Brinellgymnasiet som skolan genomför trots att det bryter mot lagen.

Nu har Skolinspektionen kallat till ett extra möte, Ann-Marie Begler är generaldirektör på Skolinspektionen.

– Jag tänker utveckla och tydligt beskriva hur vi har resonerat och försäkra mig om att de till fulla kan förstå hur vi tänker.

Tror du inte de har förstått det?

– Det vet jag inte, det får vi se.

Skolinspektionen skickar nu ner sitt tyngsta artilleri till Nässjö kommun. Förutom generaldirektören kommer chefsjuristen och avdelningschefen att resa med. Socialdemokraten Leif Ternstedt, som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Nässjö, ser det som en tydlig markering från Skolinspektionen.

– Man vill nog markera upp mot oss att vi inte har skött oss ordentligt och det har vi ju inte gjort enligt deras sätt att se det men jag delar inte den uppfattningen säger Leif Ternstedt.

Bråket handlar om att eleverna vid Brinellgymnasiet drogtestas. Skolinspektionen har vid upprepade tillfällen sagt till kommunen att det strider mot lagen, men kommunen vägrar ändra uppfattning.

När Skolinspektionen nyligen kallade till sig de ansvariga för ett möte i Lund avböjde kommunen att medverka.

– Jag tycker faktiskt att när vi ber att få träffa kommunens representanter, eftersom vi är den myndighet som är utsedd att inspektera och bedöma skolor, då tycker jag att kommunen ska delta i sådana möten säger generaldirektör Begler.

Men den här gången ser det i varje fall ut som att mötet blir av. För säkerhetsskull skriver gerneraldirektören att hon utgår från att det finns ett tillgängligt sammanträdesrum i Nässjö kommuns lokaler. Däremot är Leif Ternstedt inte beredd att ändra sig i frågan.

– Nej, jag har inga planer på att ändra detta. Alla i nämnden är överens om detta, oavsett vilket parti de tillhör.

Generaldirektören för Skolinspektionen säger att det är ytterst ovanligt att någon vägrar lyda deras beslut. Hon ser fram mot möjligheten att ekonomiskt straffa kommuner som trotsar deras beslut.

– Jag är väldigt glad över att vi får vitesmöjligheter i framtiden säger Ann-Marie Begler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".