foto: Aercrete

Bankerydsföretag på frammarsch

Bankerydsföretaget Aercrete med fyra anställda har utvecklat en betongblandare och därmed fått sitt genomslag. Företaget räknar med att nyanställa eftersom man har utsikt på att få beställningar på upp till en halv miljard.

Trots rådande lågkonjunktur så verkar det som det går bra för det lilla företaget Aercrete i Bankeryd. Företaget har under några år tagit fram en ny maskin för tillverkning av betongskum, ett byggmaterial som är lättare än vanlig betong.

– Vi kommer nog på kort sikt här, behöva anställa fem man, säger Christer Cederqvist som är teknisk chef på företaget.

Tillverkningen av skumbetong är ganska komplicerad. Det sker i en fabrik och körs sen ut till byggarbetsplatser. Men med Christer Cederqvists maskin kan man blanda till skumbetongen på plats och slipper då en massa logistikproblem.

Christer Cederqvist menar att företaget just knutit kontakter i USA som kommer innebära beställningar inom den tiden till ett värde av 40 miljoner, och under 2010 räknar han med att få in beställningar till ett värde av en halv miljard.

– Vi har kunder från Mexico som kommer hit nästa vecka, vi har fler förhandlingar i Sydamerika och i Indien också, säger Christer Cederqvist.

Reporter Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".