jönköping

Sköterska åtalad för bruten arm

I dag hölls rättegången mot den undersköterska åtalas för att ha brutit armen på en 79-årig demenssjuk man.
- Om min klients berättelse är riktigt ligger det ingen vårdslöshet i det, säger kvinnans advokat Mats Erfors.

Det var i september 2008 som den 56-åriga undersköterskan, tillsammans med en yngre kollega på äldreboendet i Jönköping skulle byta kläder på den gamle mannen, som var demenssjuk och satt i rullstol.

Men de båda undersköterskorna ger helt olika versioner om hur det gick till när mannens arm bröts.

Enligt den åtalade undersköterskan så gjorde hon inget annat än att lyfta mannens arm försiktigt för att hjälpa honom på med skjortan.

Men enligt hennes kollega så började kvinnan stretcha mannens arm för att mjuka upp hans stela leder innan påklädningen. Och trots att både kollegan och mannen själv sa åt henne att sluta, så fortsatte kvinnan och böjde mannens arm så långt bak att det plötsligt smällde till och armen bröts.

Och den berättelsen stöds också av rättsläkarens intyg. Men advokat Mats Erfors menar att mannen likaväl kan ha brutit armen vid ett annat tillfälle.
- Rätten måste pröva om det finns en möjlighet att skadan uppkommit vid ett annat tillfälle. Som försvarare måste jag ifrågasätta vittnets uppgifter, säger han till Nyheterna.

Åklagaren menar att det rör sig om vårdslöshet och slarv, och att undersköterskan ska gjort sig skyldig till vållande av kroppskada.

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Undersköterskan skulle stretcha den gamle mannens arm, men böjde den så långt bakåt att den bröts.

Det är i alla fall vad hon idag ställdes inför rätta för

Oaktsam och slarvig vård från personalens sida, det menar åklagaren ligger bakom den händelse när när en 79-årig man fick armen bruten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista