1 av 2
Den 17 oktober 2008 nödlandade Cessnaplanet i Kolstorp utanför Vetlanda. Arkivbild/SR
2 av 2
Eksjö/Vetlanda

"Nödlandningen var lyckad"

Motorn på det enmotoriga flygplanet stannade och piloten fick nödlanda på ett litet fält strax utanför Vetlanda. Ingen skadades, men olyckan är nu utredd av statens haverikommission.

Piloten skulle flyga från Växjö till Bromma i Stockholm en tidig morgon i mitten av oktober 2008, och efter starten flög mannen på på knappt 500 meters höjd. Efter en liten stund stannade plötsligt motorn, och piloten fick börja planera för en nödlandning.

I sin rapport skriver haverikommissionen att ett motorstopp i ett enmotorigt plan alltid är dramatiskt, och särskilt i det här fallet eftersom flyghöjden var låg och tillgången på bra platser att landa på är begränsade. Just den här gången hade föraren mindre än en minut på sig att genomföra nödlandningen.

Strax utanför Vetlanda lyckades piloten ändå landa på ett 250 meter långt fält. Han landade i början på fältet och sedan rullade planet fram tills det stannade mot ett taggtrådsstängsel i andra änden. Piloten var oskadd och kunde själv lämna planet, och haverikommissionen menar att nödlandningen var lyckad.

Orsaken till motorstoppet var en vevaxel i motorn som gått av, på grund av utmattning. Felet är känt, konstaterar haverikommissionen, särskilt i de här sammanhangen, där motorn gått något längre tid än den rekommenderade. Haverikommissionen kommer därför inte med några särskilda rekommendationer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".