länet

Takras kostar miljoner

Tak som rasat och rör som frusit sönder kan ha orsakat skador för över 40 miljoner kronor i Jönköpings län den här vintern.

Lördagen den 20 februari lär bli ett datum som Magnus Karlsson sent kommer glömma. Under hela natten hade det blås och snöat och till slut gav 500 kvadratmeter av ladugårdstaket vika.

-Jag trodde inte det kunde hända på en så ny byggnad som denna, säger han.

Han går runt inne i ladugården och visar på trasiga vattenledningar, förstörda väggar och det stora taket som rasat rakt ner. Totalt rör det sig om en tredjedel av hela ladugårdstaket som kollapsat under snömassorna. Magnus Karlssons grisar fångades som i en ficka, men tursamt nog så skadades ingen, varken gris eller människa, vid händelsen.

Skador för miljoner
Men den extrema vintern blir en kostsam historia för många, inte minst för försäkringsbolagen. Länsförsäkringar i Jönköpings län har fått in 76 anmälningar om tak som rasat - skador som uppskattas till 17,5 miljoner kronor. Dessutom har frusna rör med vattenläckor orsakat skador för närmare 6 miljoner kronor. Eftersom Länsförsäkringar har drygt 50 procent av marknaden så kan de totala skadorna i länet uppgå till över 40 miljoner.

-Det är ju mycket pengar det handlar om för många. När försäkringen ersätter kostnaden så hjälper ju det naturligtvis upp situationen, säger Mats Wilhelmsson, som arbetar med skadefrågor på Länsförsäkringar.

Företag ersätts inte
Lantbrukare och privatpersoner ersätts normalt när deras tak rasar in. Det gäller däremot inte företag eftersom de enligt försäkringsbolagen har ett eget ansvar att hålla taken rena från snö.

-Det är klart att de inte blir glada. En del är medvetna om det men andra inte, säger Mats Wilhelmsson.

Osäkert om självrisken
Grisbonden Magnus Karlsson kommer dock att få ersättning av sitt försäkringsbolag. Men det besked han hittills fått är att självrisken kan hamna på allt från 20 000 till över 400 000 kronor.  Men oavsett vad notan slutligen hamnar på så är han ändå glad att det gick som det gick.

-Ja, käre tider! Om det hade varit någon inne i byggnaden när taket rasade så hade det nog inte varit bra, säger han.


David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista