1 av 4
Habo Finans hemsida. Arkivbild/SR
2 av 4
Peter Rosendahl, före detta vd i Habo Finans. Foto Jessica Sonelius
3 av 4
Åklagaren Bengt Svensson beskriver utredningen som mycket omfattande. Foto: David Svanberg /SR
4 av 4
Habo Finans

"Ett pyramidspel"

Idag åtalades vd:n och styrelsen i det skandalomsusade företaget Habo Finans. Nästan 800 småsparare hade tillsammans satsat över 100 miljoner kronor i hopp om att få hög avkastning på sina pengar.

Företagets ägare Peter Rosendahl åtalas själv för grovt bedrägeri och tillsammans med styrelsen för grovt bokföringsbrott.

Och polisen beskriver alltså Habo Finans som ett enda stort pyramidspel.

Över 100 miljoner
Av polisutredningen framgår att det funnits en investeringsform i företaget som kallats Diamanten. I Diamanten utlovades att investerade belopp skulle användas till 'daytrading' i Ericssonaktier och att det skulle vara säkra affärer.

Under 2,5 års tid sattes det in 104 miljoner kronor på Diamantens bankkonto och runt 800 sparare ska ha förmåtts att investera i bolaget.

Saknade tillstånd
Men Habo Finans saknade tillstånd från Finansinspektionen att bedriva den här typen av verksamhet och dessutom har pengarna istället använts till annat.

Bland annat köpte Peter Rosendahl aktier i onoterade aktiebolag för 36 miljoner - pengar som sedan gick förlorade. Han ska också ha köpt  aktier till sig själv, sin familj och sina vänner för pengarna.

Som ett pyramidspel
De vinster som redovisats i Diamanten har varit falska och de utbetalningar som gjorts till några enskilda sparare har inte kommit från aktievinster, utan från de pengar som andra sparare satt in i företaget.

På så vis har Diamanten fungerat som ett pyramidspel.

Styrelsen åtalas
Företaget har också varit skyldig att föra bokföring, men inga transaktioner till och från Diamanten har bokförts. Peter Rosendahl själv hade åtagit sig att sköta bokföringen och bolagets styrelse har haft ansvar för att kontrollera att han skött detta.

Men i och med att de inte gjort det, så åtalas de fem styrelsemedlemmarna för grovt bokföringsbrott tillsammans med Peter Rosendahl.

Läs också: 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".