Oväntad vändning i förskingringsrättegång

I dag ställdes en banktjänsteman inför rätta i Värnamo åtalad för grov stöld och förskingring. Men rättegången tog en överraskande vändning, när försvararen plockade fram tidigare okända dokument, som visar att banken kan ha gjort sej skyldig till brott när den arrangerat pensionärsresor:
Banktjänstemannen polisanmäldes och fick sparken för att han stoppat undan premieobligationer för 200.000 kronor som tillhörde en kund och sedan tagit ut vinster på 30.000. Det erkände mannen vid rättegången i dag. Däremot förnekade han den andra åtalspunkten - grov förskingring. Banken hävdade att mannen tagit 25.000 kronor från konton som öppnats, när han på bankens uppdrag under flera år ordnade bussresor för pensionärer. Bankens egen internrevisor vittnade och påstod att kontona och pengarna var bankens. Försvararen, advokat Olof Larsson hävdade att pengarna tillhörde bankmannen och resenärerna och för att styrka detta plockade han helt överraskande fram en pärm med fakturor och inbetalningar från en av resorna. De visade att inget hade bokförts enligt lagen, vilket skulle innebära, att om banken fortsatte att hävda att kontona var deras, så har banken gjort sej skyldig till brott mot bokföringslagen. Efter det här överraskande utspelet slapp bankdirektören själv att vittna och rättegången avslutades betydligt snabbare än väntat. Nu får tingsrätten avgöra vem pengarna tillhör. Är det bankens, ja då riskerar bankdirektören åtal för bokföringsbrott för den här udda reseverksamheten. Är det inte bankens pengar, ja då måste banken betala tillbaka dom 25.000 kronorna till tjänstemannen för hela det beloppet drogs från hans konto, när han fick sparken
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".