Bluffkörkort säljs i länet

Spanska körkort bjuds ut på Internet för femtusen kronor, erbjudandet marknadsförs via annonser i länets lokaltidningar. Den som beställer körkorten behöver inte uppfylla några kunskapskrav överhuvud taget utan behöver bara hämta ut försändelsen på posten, säger försäljaren när Nyheterna anonymt ringer upp företaget EU-cards.
- Haken är att man egentligen måste ha bott i 185 dagar i Spanien för att få körkortet, men det är det ingen som kan kolla, säger försäljaren. När vi ringer tillbaka och säger att vi ringer från Nyheterna tar försäljaren tillbaka allt och förnekar att det är körkort som företaget säljer. Istället påstår han att det är en bok om hur det går till att ta körkort i Spanien som EU-cards säljer för femtusen kronor. På företagets hemsida finns det ingen information om att företaget säljer böcker. Där finns endast information om att EU-cards säljer spanska körkort. Ben Heimdal, ansvarig för körkortsfrågor på Länsstyrelsen, säger till Nyheterna att det är olagligt enligt EU:s körkortsdirektiv att genom bedrägligt beteende skaffa ett nationellt körkort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".